Autofiscaliteit 2020: wat verandert er voor elektrische wagens?

In het kader van het fel besproken Zomerakkoord werd ook de Belgische bedrijfswagenfiscaliteit grondig hervormd. Vanaf 2020 gelden niet alleen voor de traditionele, maar ook voor de plug-in hybride en elektrische bedrijfswagens nieuwe fiscale regels. Katelijne De Weerdt en Marc Vandenbergh van leasingmaatschappij Alphabet Belgium lichten toe.

De vraag naar elektrische wagens zal de komende jaren steeds sneller stijgen. We worden internationaal in die richting geduwd, met de recente invoering van strengere CO2-emissienormen na de dieselgateschandalen. Maar ook in België is er beweging. Zo wil de regering vervuilende wagens en zogeheten ‘nephybrides’ met strengere fiscaliteit aan banden leggen.
Marc Vandenbergh, sales- en marketingdirecteur bij Alphabet Belgium

Het huidige fiscale kader

Marc: “Momenteel stimuleert de overheid de stap naar elektrische wagenparken al met interessante belastingverminderingen”. Concreet heeft Marc het over deze voordelen:

 • uw aankoop van een elektrische wagen is 120% fiscaal aftrekbaar,
 • ook andere kosten aan uw elektrische wagen zijn 120% fiscaal aftrekbaar,
 • u geniet het laagste voordeel alle aard door de beperkte CO2-uitstoot,
 • u betaalt geen tot minimale verkeersbelasting en Belasting op Inverkeerstelling (BIV).
 1. Nieuwe aftrekregeling
  “Vanaf 2020 zal zowel in de personen- als vennootschapsbelasting een nieuwe formule voor de aftrek van auto- én brandstofkosten gelden”, gaat Katelijne De Weerdt, product manager bij Alphabet Belgium, verder.De formule ziet er zo uit: 120% – (0,5% x coëfficiënt x gr CO2/km). De coëfficiënt hangt af van de motor:
 • voor wagens met een dieselmotor of hybrides (brandstof en elektrisch): 1
 • voor wagens op aardgas: 0,90
 • voor wagens met een andere motor: 0,95
 • Een voorbeeld: een dieselwagen met een uitstoot van 105 gr CO2/km biedt vandaag een fiscale aftrek van 90%. Vanaf 2020 is dat een pak minder: 120%  (0,5% x 1 x 105 gr CO2/km) = slechts 60%.
  “Deze formule zorgt ervoor dat de minimale fiscale aftrekbaarheid nooit lager is dan 40%, en de maximale nooit hoger dan 100%”, gaat Katelijne verder. “Dat geldt vanaf dan jammer genoeg ook voor de elektrische wagens, die vandaag nog voor 120% aftrekbaar zijn.”
 1. Jacht op de nephybride
  Katelijne: “Verder wordt ook de aankoop van zogeheten ‘stekkerhybrides’ fiscaal ontmoedigd: plug-in hybride wagens die maar even op batterij kunnen rijden, en wel erg gegeerd zijn door de fiscale voordelen. Vanaf 2020 worden zij ‘ontmaskerd’: hebben ze een energiecapaciteit van minder dan 0,5 kWh per 100 kg van het wagengewicht, of een CO2-uitstoot van meer dan 50 gr/km, dan worden ze fiscaal gelijkgesteld aan een wagen met brandstofmotor.”
  Let op:
  Plug-in hybride wagens die gekocht of geleased werden vóór 1 januari 2018 vallen onder de huidige wetgeving. Werden ze nadien aangeschaft, dan geldt automatisch de nieuwe fiscaliteit van 2020.

Overgangsperiode

Voor vennootschappen verandert er in 2018 en 2019 eigenlijk nog niets”, legt Marc uit. “De huidige aftrekregeling blijft van kracht voor diesel-, benzine- hybride-, en elektrische wagens. Wél nieuw is dat sinds 1 januari 2018 de aftrek van autokosten in een eenmanszaak, net zoals in een vennootschap, nu afhangt van de CO2-uitstoot.

De eindbalans?

De nieuwe fiscaliteit is zeker goed nieuws voor de elektrische wagen”, besluit Katelijne. “Er mag dan een verlies van fiscale aftrek zijn, bottomline is dat wagens met een traditionele motor nóg kostelijker worden en zo de Total Cost of Ownership (TCO) van een elektrische wagen stilaan benaderen. Aan de autoconstructeurs, energieleveranciers én ons om de consument daar bewust van te maken.

Over Eneco en Alphabet Belgium

Alphabet is één van de Europese marktleiders op het gebied van zakelijke mobiliteit. Alphabet Belgium beheert vandaag meer dan 51.000 voertuigen, goed voor een plaats in de top 3. Al sinds 2013 werkt de leasingmaatschappij nauw samen met Eneco. Op vraag van Alphabet Belgium staan wij in voor de installatie, activatie en keuring van elektrische laadpunten, of dat nu op een parking of bij medewerkers thuis is. De elektriciteit die u afneemt, is 100% groen en bovendien van Belgische oorsprong. De kosten met uw leasingmaatschappij worden door ons automatisch verrekend.

Mag het voor u binnenkort gemakkelijker én helemaal groen?

Wij maken u graag wegwijs in onze laadoplossingen.
Meer info