6 tips om energie te besparen op kantoor

Of u nu werkt in een groot kantoorgebouw of een kleiner kmo-pand, besparen op uw energiefactuur is steeds mooi meegenomen. En dat kan heel eenvoudig door ook uw collega’s en medewerkers bewuster te maken van het energieverbruik. Zes tips om hen op weg te helpen.

Besparen begint bij iedereen

Omdat een kantoor nu eenmaal vlotjes moet draaien, nemen we vaak vrede met een hoger energieverbruik. Zonde, want dankzij een paar kleine veranderingen bespaart iedereen mee:

 • Begin met een ‘energieboekhouding’
  De beste manier om van iets bewust te worden, zijn cijfers. Monitor daarom uw energieverbruik stel maandelijks een energieboekhouding op . Botst u op grote, onverklaarbare verbruiken? Overweeg dan een professionele energiescan
 • Laat uw thermostaat een graadje lager zingen
  Naar bijvoorbeeld 20° C, in plaats van 21° C. Zo kunt u tot 7% op brandstof besparen. Bij uw vertrek ’s avonds mag de thermostaat nóg een tikkeltje lager, maar overdrijf niet. Hoe kouder het kantoor ’s nachts wordt, hoe meer energie het weer nodig heeft om op te warmen.
 • Hou de radiatoren vrij
  Leg geen kantoormateriaal of doeken op de radiatoren en zet er geen meubilair of bureaus tegen. Enkel vrij kunnen ze hun warmte makkelijk kwijt. Staat de winter voor de deur? Ontlucht de radiatoren dan eens goed zodat ze sneller warm worden.
 • Isoleer uw ruimtes
  Door bijvoorbeeld isolatiefolie te plaatsen tussen uw buitenmuur en radiator. Zo houdt u de warmte knus binnen en verdwijnt ze niet door de muur.
 • Spaar lampen
  … door natuurlijk licht volop te benutten, want het is gratis. Plaats daarom geen grote kasten of meubels voor ramen en kies voor muren in een lichte kleur die het daglicht weerkaatsen.
 • Ga slim om met apparatuur
  Gun apparaten die een hele dag gezoemd hebben hun welverdiende rust. En dat betekent niet de switch naar stand-by modus, want ook die houdt het energieverbruik hoog. Een energieverantwoordelijke aanduiden is daarom geen slecht idee: hij of zij kan voor het afsluiten nog ingeschakelde apparaten betrappen en uit het stopcontact halen.Kleine gedragswijzigingen kunnen een grote impact hebben, ook op uw factuur. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, wordt energie besparen geen moeite maar een gewoonte.